Revista HMiC

Inici HMiC | Publicacions | Recerca | Enllaços | Dpt. Hª. Moderna

Creative Commons License

Tots els continguts de la Revista HMiC, si no s'especifica el contrari estan subjectes (llevat que s'indiqui el contrari) a una llicència Reconeixement No Comercial Sense Obra Derivada 2.5 Espanya.
Podeu copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que citeu l'autor i la revista que els publica (Revista HMiC), no en feu un ús comercial i no en feu obra derivada. La llicència completa es pot consultar a creativecommons.org/.

Recerca

Participació

Us convidem a participar en aquest apartat enviant-nos els vostres treballs de Recerca (Tesines, Resums de Tesis, etc...) per a ser publicats en aquesta pàgina. Per a qualsevol pregunta podeu escriure a: hmic@uab.cat.

Tesis doctorals presentades al Dpt. Hª. Moderna i Contemporània.

Podeu consultar les Tesis Doctorals defensades al Dept. Hª. Moderna i Contemporània de la UAB recollides al Servidor de Tesis Doctorals en Xarxa, TDX, coordinat pel CESCA i el CBUC.

Tesines disponibles

Estudi de la historiografia sobre Francesc Macià i Llussà: El mite del mite.
Josep Ginesta i Vilà

Treball de Recerca de final de Grau.
Director: Maria Gemma Rubí.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

HMiC | setembre de 2010 Document complet

Antoni Brusi i Mirabent (1775-1821) d'artesà a industrial.
Montserrat Comas i Güell

Tesina.
Director: Borja de Riquer.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

La vida professional d'Antoni Brusi ens serveix de paradigma per explicar els importants canvis que es produeixen en el món de la impremta. Brusi sap aprofitar els paràmetres de l'Antic Règim per transformar-los en una industria floreixent no només dedicada a la impremta, sinó a la litografia i a la fabricació de tipus. L'ús que va fer de la Guerra del Francès en benefici propi, li permetrà tot just acabada, aconseguir la propietat del "Diario de Barcelona" obtenint el privilegi de ser l'únic periòdic, la qual cosa implicava tenir-ne el monopoli en perjudici d'altres intents.Entre 1816 i 1820 no n'hi haurà cap altre més que el Brusi.

Per altra banda, la proximitat amb les diferents administracions tot just encetada la guerra napoleònica, l'ajudarà econòmicament en la creació de la seva industria ja que s'encarregarà de bona part de la impressió del que actualment anomenem papereria (plantilles per a oficis, butlletes d'habitatge, fulls d'inscripció militars, i un llarguíssim etc.) La seva esposa Eulàlia Ferrer, té un lloc clau en aquest procés i serà la seva mà dreta la qual cosa va permetre que s'ocupés del negoci durant el període que van haver d'instal·lar-se a Mallorca després del setge napoleònic a Tarragona el 1811, mentre que Antoni Brusi anava i venia a la península per seguir regint la resta de tallers que hi tenia escampats.

HMiC | 10 de febrer de 2010Document complet

Abastament d’aigua, desenvolupament urbà i lluita social a Barcelona (1888-1929).
Manel Martín Pascual

Treball de Recerca Tercer Cicle.
Director: Joan Serrallonga i Urquidi.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

La tesi analitza l’abastament d’aigua de Barcelona a les tres darreres dècades del segle XIX i les tres primeres del XX. L’objectiu plantejat és apropar-se al servei urbà d’aigua tot considerant-lo com un factor integrat en l’intens i accelerat procés de creixement econòmic i de transformació social i urbana que experimenta la Barcelona del període. En aquest context l’aigua hi juga un paper protagonista en la producció econòmica i el sanejament públic de la ciutat, la higiene provada i la salut dels seus habitants.

HMiC | 24 d'octubre de 2007 Document complet

L'Alfabetització i l'ensenyament de Primeres Lletres a Terrassa durant el segle XVIII.
Maria Lluïsa Fernández Clarés

Treball de Recerca Tercer Cicle.
Director: Javier Antón Pelayo.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

Aquest treball d’investigació té com a objectiu estudiar l’alfabetització i l’ensenyament de primeres lletres a Terrassa i el seu terme durant el segle XVIII. Es tracta d’una aproximació al tema de l’alfabetisme en una societat d’Antic Règim tant en termes quantitatius com qualitatius. En referència a l’anàlisi quantitativa la nostra intenció és estudiar els documents notarials conservats a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa (AHCT) dels decennis 1755-1764 i 1781-1790 per a poder establir, a partir de la signatura la competència o incompetència gràfica de la població de la vila de Terrassa i el seu terme durant aquest període. L’anàlisi qualitativa pretén una aproximació a les diferents causes de la decadència de l’alfabetització (edat, malaltia, etcètera). L’estudi de l’ensenyament de primeres lletres té com a objectiu contextualitzar-lo en el panorama educatiu de l’Espanya i la Catalunya modernes, tot analitzant-ne els seus aspectes més importants: continguts, personal docent, mètodes didà ctics, etcètera.

HMiC | 12 de setembre de 2007 Document complet

Les eleccions de 1990 a l’opština de Doboj: (Bòsnia i Hercegovina).
Virtuts Sambró i Melero

Treball de Recerca Tercer Cicle de Doctorat.
Director: Francisco Veiga Rodríguez.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

L’any 1990 va marcar el destí de Iugoslàvia. Les repúbliques que composaven la seva federació decidiren convocar eleccions legislatives pluripartidistes per als seus respectius parlaments. A Bòsnia, la república anomenada “la petita Iugoslàvia”, s’esperaven resultats continuistes, reformistes o no. Però no serà així i després d’una campanya on es va barrejar tot, el present comunista, el passat nacionalista, el futur dins una Europa sense blocs, les noves tendències com l’ecologia,... el poble escollí el passat. La comarca de Doboj és un exemple per a introduir-nos en el problema, donat que els seus paràmetres poblacionals i econòmics eren els típics de Bòsnia.

HMiC | 22 de maig de 2006 Document complet

ESPAÑA EN EL ESPEJO: LA REVOLUCIÓN POLÍTICA Y LA GUERRA DE 1808-1814 EN LAS FUENTES BRITÁNICAS.
Daniel Yépez Piedra

Treball de Recerca Tercer Cicle de Doctorat.
Director: Esteban Canales Gili.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània).

Guerra y revolución fue una dicotomía inseparable a lo largo del periodo que cubre entre los años 1808 y 1814 al coincidir la Guerra de Independencia con el amplio proceso de cambios políticos que conformaron la primera fase de la revolución liberal española. Así lo percibieron tanto los propios protagonistas españoles como los participantes británicos cuyas opiniones y comentarios han sido utilizados a lo largo de toda esta investigación.

HMiC | 22 de maig de 2006 Document complet

CAMPS DE CONCENTRACIÓ I UNITATS DISCIPLINÀRIES DE
TREBALLADORS A L’ESPANYA DE FRANCO.
Jordi Barriuso Babot

Treball de Recerca Tercer Cicle de Doctorat.
Director: Francesc Bonamusa i Gaspà.
Universitat Autònoma de Barcelona (Dept. d’Història Moderna i Contemporània)

HMiC | 11 de gener de 2006 Document complet

La repressió franquista a Vic: 1939-1945.
Esther Farrés Sucarrat

Extracte del treball de recerca realitzat per l’autora, llegit el dia 15 de juny de 2005 davant del Tribunal format pel Doctor Joan Serrallonga Urquidi (Director del Treball), el Doctor Francesc Bonamusa Gaspà i el Doctor Just Casas Soriano.

HMiC | 22 de juliol de 2005 Document complet

top of page

logo HMiC
 
© Revista HMiC, 2004 | ISSN 1696-4403 http://webs2002.uab.es/hmic/index.html
Webmasters: Elena Fernández García Llicència CreativeCommons