Departament de Filologia Catalana> Divulgació

I Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat


Com i què ensenyar a les aules del segle XXI

Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba)
14 d’octubre de 2009
Coordinació: Daniel Casals i Francesvc Foguet

 Tríptic del simposi
Inscripció al simposi


El I Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la Secundària i a la Universitat vol ser un espai de trobada, de reflexió i de debat en positiu entre els professors de tots dos àmbits educatius per intercanviar opinions, establir ponts de diàleg i discutir estratègies d’aprenentatge. Val a dir que el simposi aspira també a contribuir a l’acostament entre la Secundària i la Universitat (i viceversa), a fi d’afrontar de manera conjunta els grans reptes que tenim al davant.

La situació de la llengua i de la literatura catalanes, en ple segle XXI, és molt intricada i complexa, però això no ens ha de fer perdre la iniciativa ni ens ha d’abocar a la inacció autocomplaent, a la crítica estèril o a l’escepticisme paralitzant, sinó tot al contrari: ens obliga a multiplicar l’enginy i a redoblar els esforços. Si més no, per pensar, reflexionar i debatre –en termes crítics, però sobretot pragmàtics i constructius–sobre la nostra feina des de totes les perspectives possibles. Ens convé, en aquest sentit, conèixer experiències viables en l’ensenyament de la llengua i la literatura, i escoltar la veu dels qui tenen una trajectòria dilatada i encomiable en el gremi.

Organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Simposi recull el guant de la Jornada d’intercanvi d’experiències entre l’ensenyament secundari i l’ensenyament universitari que va tenir lloc a Bellaterra el 16 de febrer de 2000, i vol ser un complement –de  periodicitat biennal– de les jornades sobre Literatura i ensenyament que, des del 2005, organitza l’Aula Màrius Torres en col·laboració amb el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida i altres entitats. En aquesta primera edició, proposem una pregunta marc –inexaurible, però també difícil d’eludir– que ens serveix de punt de partida: com i què ensenyar a les aules del segle XXI?

 

Orientació Universitària Adreçades a estudiants de batxillerat i de cicles formatius de grau superior

 

UAB Divulga Revista de divulgació científica de l'Autònoma

 

Els vídeos de la UAB Web dels vídeos de la UAB, agrupats per temes i on hi trobareu entrevistes, parlaments i reportatges

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Filologia Catalana
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 68
FAX +34 93 581 27 82

d.fil.catalana@uab.cat

 

 

 

 

© 2009 Departament de Filologia Catalana | Universitat Autònoma de Barcelona